MORSINGS LYNGUIDE TIL ESG-KOMMUNIKATION

ESG-rapportering er på alles læber – også hos kommunikationsbureauer. Men hvordan kan din virksomhed bruge det som et kommunikativt springbræt? Vi giver her en lynindføring og gode råd til at styrke ESG-kommunikationen.

Udviklingen inden for bæredygtige tiltag går stærkt. Det er ikke længere nok med grønne ambitioner – nu skal der konkrete tal på virksomheders gode intentioner.

Med de nye rapporteringskrav fra EU er det fra årsskiftet blevet obligatorisk for store børsnoterede virksomheder med +500 medarbejdere at rapportere om bæredygtighed inden for ESG.

De nye ESG-krav er gældende for regnskabsår, der begynder:

  • januar 2024: Børsnoterede virksomheder (regnskabsklasse D) med +500 medarbejdere

  • januar 2025: Børsnoterede (regnskabsklasse D) og ikke-børsnoterede virksomheder (regnskabsklasse C) med +250 medarbejdere

  • januar 2026: Små børsnoterede virksomheder med mindre end 250 medarbejdere

De fleste virksomheder skal altså i de kommende år i gang med at rapportere om arbejdet mod en bæredygtig omstilling – enten fordi virksomheden underlægges de nye krav eller er underleverandør til en virksomhed, der skal rapportere.

ESG kort fortalt

ESG står for ’Environment, Social og Governance’ og dækker over de områder, virksomheder kan eller skal arbejde med i forhold til miljø, klima, sociale forhold og virksomhedsledelse.

Data – hvordan er det lige med det?

Du har fulgt de anbefalede trin og gjort forarbejdet. ESG-opgørelsen er færdig. Du har dokumenteret processer til intern vidensopbygning og er nu klar til at dele rapporten med interessenter og omverdenen.

Så nu handler det om kommunikation.

Strategien skal kommunikeres effektivt ud. Og det er her jeres kommunikationsafdeling eller eksterne bureau træder til. For det kan være vanskeligt at kommunikere om ESG – uden at det smager af green washing.

Læs: Sådan undgår du vildledende grøn markedsføring

Der er meget at vinde ved at kommunikere om ESG-indsatserne, fx sikre et godt image på området og styrke omdømmet.

Husk, det er vigtigt at se ESG-rapporten som en forlængelse af virksomhedens kommunikation – og ikke som en selvstændig disciplin, der kun lever under bæredygtighedsfanen på hjemmesiden.

Vi har samlet tre gode råd til at styrke ESG-kommunikationen

1. Skær ind til benet og vær transparent

God ESG-kommunikation starter med en væsentlighedsanalyse. Det er fristende at ville favne hele bæredygtighedsfeltet og fx leve op til alle verdensmål på én gang.

Men det kan ingen virksomheder. Skær ind til benet og sortér i de grønne indsatser. Hvad er vigtigt for jer? Hvilke positive og negative bæredygtighedspåvirkninger skal fremhæves?

Det vigtigste er, at I er transparente i kommunikationen.

Stil skarpt på specifikke samfundsrelevante historier og vær ikke bange for at dele ud – også af udfordringerne undervejs. Jo flere konkrete og ærlige eksempler, jo bedre. Det får jer til at fremstå troværdige og autentiske i arbejdet med
ESG.

2. Gør en dyd ud af opsætningen

ESG-kommunikation handler både om at show it and tell it.
 
Det kan godt være, ESG-data er en tung omgang, men det behøver læseroplevelsen ikke være. En flot visuel rapport spiller en afgørende rolle for det samlede indtryk.
 
Fotos, fremhævede citater, ikoner og kreative infografikker fremhæver jeres brand, bryder teksttunge sider op og gør data mere spiselig.
 
Og så giver samspillet mellem det grafiske udtryk og indholdet mulighed for at understrege virksomhedens identitet og skille sig ud fra konkurrenterne. Med andre ord (og billeder): Vær ikke bange for at lege med formatet. Djævlen ligger som sagt i detaljen.

Carlsberg Group ESG Report 2023

Grafikken ovenfor er fra Carlsbergs ESG-rapport. Her bruges ølglasset som målestok i datasættet og viser mulighederne for at lege med den grafiske opsætning.

3. Tænk rapporten som et strategisk kommunikationsværktøj

ESG-rapporten er færdiglayoutet og står snorlige med billeder og fængende grafikker.

Det kan være fristende at gemme rapporten væk, for det har ærlig talt været hårdt arbejde. Men det er som at snuble lige før målstregen. ESG-rapporten gemmer på guld.

Brug de positive resultater strategisk som nyhedshistorier til presseomtale eller del dem på sociale medier. Skiller I jer fx ud, når det kommer til at reducere CO2-udledningen? Er I blevet en mere inkluderende og mangfoldig arbejdsplads? Eller har I gjort noget særligt for lokalmiljøet?

Spot de gode samfundshistorier og brug dem som en integreret del af den samlede fortælling. Grafisk indhold fra rapporten kan genbruges til at kommunikere strategien på forskellige digitale platforme og i salgsmateriale.

Selv hvis I ikke planlægger at rydde forsiden, vil både investorer, kunder og potentielle medarbejdere være nysgerrige på konkrete indsatser.

Se derfor ESG-rapporten som et grønt visitkort, I kan dele med jeres interessenter.

I er naturligvis eksperterne i at validere bæredygtighedsinitiativer, akkurat som vi er eksperter i at kommunikere indsatser og resultater autentisk og fængende.

Uanset hvor I befinder jer i arbejdet med ESG-rapportering, er disciplinen kommet for at blive, så der er al mulig grund til at sætte ind nu.

Næste
Næste

END IKKE SOM ET SLATTENT HACK: TRE RÅD TIL VISUEL NEWSJACKING